Costa Rica

Costa Rica är ett av världens minsta länder till ytan räknat, men också ett av de med den största biologiska mångfalden. Hela 5% av världens arter finns här vilket gör det till ett perfekt resmål för alla som är sugna på upplevelser utöver det vanliga.

Costa Ricas natur

Costa Rica, som betyder den rika kusten, är ett av de mest besökta länderna i Centralamerika och de lägger stora resurser på just turismen. I Costa Rica kan du på ett par timmar ta dig från den djupaste regnskogen till de milslånga vita sandstränderna.  De är ett av de få länder där ekoturism är mycket utbrett och landet strävar efter att år 2021 bli det första koldioxidneutrala landet i världen. Här kan du besöka stora nationalparker som är orörda och upptäcka natur så som den bör se ut. 27% av Costa Ricas yta är avsett för just detta ändamål; nationalparker och naturreservat.

Äventyrslust

Om man är sugen på äventyr kan man prova så kallade ziplines. Detta är linor uppspända i djungeln mellan trädtopparna. När du kastar dig ut kommer du upp i en hastighet av 50 km/h och det är ett underbart sätt att uppleva den costaricanska naturen på. Om man hellre bara vill ta det lugnt går det utmärkt att åka till byn Montezuma och lägga sig i första bästa hängmatta vid stranden och kanske snorkla i det artrika havet för en stund.

Färska grönsaker direkt från marknaden

I Costa Rica är maten en viktig del av kulturen och färska grönsaker är mer regel än undantag. En typisk maträtt som också är landets nationalrätt är gallo pinto som betyder ”målad tupp”. Denna består av ris och svarta eller röda bönor och kryddas med lök, vitlök och paprika. Många äter denna till frukost men det är inte ovanligt att äta det flera gånger per dag. Det vanligaste tillbehöret till de flesta rätter är ris och även grönsaker i alla dess former, direkt från marknaden.

Färsk frukt

Monteverde och molnskogen

Det finns många vackra destinationer att besöka när du reser till Costa Rica. En av dem är Monteverde. Denna molnskog är helt fantastisk och på grund av dess höga läge, 1140 m över havet, är den ofta omgiven av dimma vilket gör skogen mer levande. Här kan du upptäcka 100 sorters däggdjur, 400 sorters fåglar och massa olika insekter och växter. För den som gillar orkidéer kan det vara intressant att veta att här finns över 400 arter. Monteverde är en av de få platser där man fortfarande har chans att se alla de sex kattarter som finns kvar i det fria i Centralamerika. Genom skogen finns det 13 km gångvägar som är gjorda för att du som besökare själv eller med guide ska kunna bege dig ut på äventyr.