I Sverige

Örnsköldsvik

Semestra i Sverige? Vad sägs då om en weekend I Örnsköldsvik? Många som planerar en weekend förutsätter att de ska åka till någon storstad. Men många gånger behöver man inte åka speciellt långt för att få några trevliga dagar. De som har sin hemort i Norrland kan med fördel välja en helg i Örnsköldsvik. Speciellt om man är hockey- och naturintresserad.

Säg Modo och alla hockeyintresserade kan direkt namnge tre av Sveriges största inom hockey som kommer från orten, Peter Forsberg och tvillingarna Sedin. Örnsköldsvik är verkligen en stad som genomsyras av hockeyn – även de dagar som det inte är match.  För den sportintresserade är därför ett besök på någon av hemmamatcherna ett måste.

En dag det inte är match kan med fördel spenderas på Ulvön. En mycket naturskön ö som inbjuder till midsommarfirande, långa promenader och inte minst deras surströmmingsdagar. På Ulvön har nämligen surströmming tillverkats i över 100 år och exporteras idag över hela Sverige.

När man har planerat vad man ska göra är bara frågan var man ska bo. Ett av de hotell som ligger mycket centralt är Strand City Hotell varifrån det är lätt att ta sig vidare med kollektivtrafik eller bil. Fördelen är också att det inte tar många minuter att komma in till stadskärnan och någon av de lokala pubarna eller restaurangerna där kvällarna ofta avslutas.

forestÖrnsköldsvik har ju också badhuset Paradisbadet där barnen kan få leka av sig bland rutschkanor och strömvirvlar medan ni vuxna kan bada bubbelpool eller få en välförtjänt massage. Eller om ni vill bara ta en fika och strosa bland lite inredning och skor finns leklandet Bazinga. Låt barnen få ut all överskottsenergi medan ni tar en mjukglass och njuter av lite tid för er själva.

Örnsköldsvik ligger bara ett stenkast från Höga Kusten, ett världsarv som man inte får missa. Här är naturen vild och och underbart skön. Du kan klättra uppför Skuleberget eller ta trapporna upp till grottan som en gång sägs ha hyst rövare en gång i tiden. Inte lång därifrån finns en restaurang med boende vid Höga Kustenbron. Ta en god bit mat och njut av den otroliga utsikten.

På senare tid så har restaurangutbudet i Örnsköldsvik förändrats något, till det positiva ska sägas. Kvalitén har höjts och i dag så finns det flera restauranger som serverar riktigt god mat av hög kvalité. Ska vi nämna några så blir det:

  • Restaurang MammaMia en av stadens äldsta Pizzerior som i dag är en respekterad Italiensk restaurang.
  • Restaurang Public, en trevlig pub med riktigt bra meny. Sommartid så monteras en trevlig inglasning upp som uteservering där man kan sitta många timmar och njuta av både maten och stadslivet.
  • Linnea&Peter är det senaste tillskottet i Örnsköldsvik, här äter man vällagad mad med riktigt bra råvaror. Restaurangen är industriellt inredd något som passar industristaden Örnsköldsvik.