Kreta

Kreta är den grekiska ön som med sin magiska historia, natursköna landskap och kulturella charm har blivit ett av de populäraste resmålen för oss nordbor.

Idag kan man smidigt resa till Kreta utan att behöva ta sig hela vägen till Stockholm och Arlanda. Sundsvall-Timrå Flygplats erbjuder bland annat charterflyg via Apollo till Kreta under sommarperioden, ett smart tips för dig som inte vill trängas på andra mer trafikerade flygplatser. Kreta har fantastiska sevärdheter och flera olika upplevelser du inte bör missa.

Upplev öns historia

Cirka tjugo minuter från Heraklion möter vi en av de absolut viktigaste arkeologiska utgrävningarna från medelhavet, nämligen Knossos. Här strosar du bland forntida ruiner i en autentisk och historisk miljö. Om man letar efter romantik bör man besöka fiskehamnen i Agios Nikolaos. Här möts man av ett större utbud av pittoreska tavernor som ger en äkta känsla av Grekland. Ett annat romantiskt tips för den som söker mys och lyx är Elounda som är en fantastiskt vacker plats känd för sitt kristallblåa vatten och fina hotell. Vill man även prova på Kretas nattliv under sin semester är Rethymnon en livlig universitetstad med moderna barer och klubbar.

Mat och miljö

Staden har dessutom en fin 13 kilometer lång strand och många historiska minnesplatser. Kreta har enastående vackra stränder men den plats som kanske allra mest skapar hänförda blickar är Elafonissistranden som ligger cirka 1,5 timme från Chania. Med sin kritvita sand och turkosa vatten ger stranden en tropisk känsla som man svårligen hittar på andra platser i Europa. Man får absolut inte missa den lokala matkulturen på Kreta, typiska rätter som smakar fantastiskt är bland annat fetaostfyllda pannkakor, köttgryta gjord på kanin och risfyllda grönsaker.