Norden

Varför åka långt iväg på sin semester när man faktiskt kan hitta lika fantastiska resmål på närmare håll. Att semestra i Norden är ett bra tips för den som både vill få fantastiska upplevelser samtidigt som man håller kostnaderna nere. Vare sig man väljer att åka till Sverige, Norge, Danmark, Finland eller Island så bjuder varje land på något alldeles extra.

Sverige är det största landet i Norden, både till yta och folkmängd. I det över 150 mil långa landet finns det verkligen mycket att både se och uppleva, kanske framför allt i form av naturupplevelser. Längst i norr finns de vidsträckta vildmarkerna med skog och berg och i söder finns härliga slätter. Dessutom är Sveriges kuster helt fantastiska med helt unik skärgård på ett antal ställen som på västkusten, i Blekinge, på ostkusten samt längs med Norrlandskusten.

Förutom natur finns det även många andra sevärdheter av både historiskt och kulturellt intresse. I framför allt Stockholm finns det i princip hur många museer som helst och utöver det även ett stort antal gallerier och annat.

Precis som Sverige bjuder även Norge på en imponerande natur i form av det härligt bergiga landskapet och kanske framför allt i form av de tusentals fjordar som landet är känt för. Dessa upplevs bäst om man åker den så kallade Hurtigrutten som utmed hela den norska kusten från söder till norr. Vill man uppleva riktigt polarliv bör man bege sig till norra delarna av landet där man på sommaren kan uppleva midnattssolen på plats.

På vintern är Norge ett givet resmål, speciellt om man gillar vintersport. I landet finns en rad skidorter som exempelvis Hemsedal och Trysil, som erbjuder skidåkning av hög klass både utför och på längden.

Vill man få en liten dos av kontinenten utan att lämna Norden är det Danmark man ska åka till. Tack vare Öresundsbron är det numera möjligt att åka tåg hela vägen direkt till huvudstaden Köpenhamn. Förutom storstaden Köpenhamn, som bjuder på alltifrån shoppingstråket Ströget, mysiga Nyhavn och Tivoli med mera, är övriga Danmark en riktig semesterpärla med många härliga smultronställen att upptäcka.

På grund av landets begränsade storlek ligger i princip allting inom landets gränser endast några timmar bort. Så även om man befinner sig på Själland är det inte speciellt långt till exempelvis Skagen eller södra delarna av Jylland.

De tusen sjöarnas land, Finland, bjuder precis som sina grannar på härliga naturupplevelser i form av vidsträckta skogar och givetvis de många sjöarna.

Vill man ha en helt unik upplevelse är det till Island man ska åka. På ön i norra Atlanten kan man bland annat bada i varma källor och bevittna ett helt unikt landskap med vulkaner och glaciärer.