Planera semesterresan tidigt

När det äntligen blir semestertider är det ju alltid roligt att ge sig ut och resa till och uppleva härliga platser utanför Sverige. Har man tänkt resa utomlands till sommaren är det smart att börja planera semestern redan nu.

Tittar man på svenskarnas mest valda resmål förra året ser det ut som följande:

  1. Spanien
  2. Tyskland
  3. Danmark
  4. Grekland
  5. Finland
  6. Italien
  7. Storbritannien
  8. Norge
  9. Frankrike
  10. USA

Även när man tittar på mer omfattande listor och rent allmänt på resvanorna, reser 76% till någonstans inom Europa. Nordamerika kommer därefter med endast 8% och Asien får 7% av svenska turister. Därefter är det bara några få procent var för de kvarvarande kontinenterna.

Utifrån detta kan man ju börja spekulera hur priserna för de olika resmålen ser ut. Efterfrågan är ju alltid en del av priset och att resa till någonstans utanför Europa kan då vara ett sätt att hitta billiga flygbiljetter.

Något som staten rekommenderar innan man väljer en semesterort är att faktiskt kolla upp Utrikesdepartementets reseinformation. De har listor på länder som de avråder resor till. Detta kan vara på grund av politiska oroligheter, smittspridning, våldsamheter eller mer specifika hot. Ett land hamnar dock inte på listan på grund av allmänna och ospecifika hot om terrordåd.

Det är också bäst att kolla upp om ens hemförsäkring inkluderar en reseförsäkring. Detta inkluderar saker som akut sjuk- och tandvård, skadat eller stulet bagage, reseavbrott, hemresa vid katastrof, stöld av pengar eller värdehandlingar och resestartskydd. Saknar man detta i hemförsäkringen har man gott om tid att se över detta.

Den genomsnittliga resekostnaden bland Svenskar är 15 600 kronor per person, men det finns en hel del variation beroende på bland annat ålder. Man vet säkert med sin egen smärtgräns för detta, men har man inte riktigt tänkt på det kan det vara smart att sätta sig och räkna på en resa man skulle vilja ta och se vad man skulle kunna komma upp i.