Turkiet

MarmarisTurkiet har under en ganska lång period nu. Det var på 1990-talet som det började breda ut sig med resor till Turkiet för oss Svenskar. Landet som är porten mellan Europa och Asien, porten till Orienten. Snart blev det en favorit för oss, liksom Mallorca blev på 1970-talet.

Det har blivit ett flertal platser i landet som blivit riktiga charterresorter dit de flesta åker. Vi tänkte kortfattat presentera de tre mest populära.

Antalyakusten med Alanya i spetsen

Alanya är den största turistorten längs den turkiska delen av Medelhavet. Med sina 120 000 innevånare så är den förutom den största, också den mest välbesökta av turistorterna i området. Det är en utmärkt plats för sol- och badsemester, även om temperaturerna under vissa delar av året kan leta sig lite väl högt enligt våra svenska mått mätt. Till Alanya åker semestrande människor från hela världen för den härliga strandpromenaden längs den klassiska Kleopatrastranden, för den härliga badmiljön och den solsäkra väderleken. Med tanke på den stora folktillströmningen kan du säkert räkna ut att det även finns ett stort utbud av shopping, nattklubbar och restauranger.

Side

Side är en annan av de mest populära turistorterna i Turkiet. Staden är nästan att benämna som en halvö eftersom den på båda sidor omsluts av medelhavets varma vatten. Den mest kända stranden är Kuymköstranden som ligger till väster om det som räknas som sides gamla stad. Här finns förutom den välkända finkorninga sandstranden också långgrunt vatten som således är perfekt för barnfamiljen. Området är inte utan nattliv, men inte riktigt lika stort utbud som du finner i Alanya.

Marmaris

Marmaris är en riktig pärla i Turkiet, vars landskap är något annorlunda än de båda tidigare orterna. Här är landskapet frodigare och grönare. Havet som nu inte är Medelhavet, utan Egeiska havet, är azurblått och en fröjd för vilket öga som helst. Det finns en hel del möjlighet till utflykter kring Marmaris, inte minst besök i den gamla delen av staden där du hittar en spektakulär medeltidsborg. Det finns även goda seglingsmöjligheter och med tanke på det klara vattnet så kan du även se till att packa med dykartuben.