Bästa knepen för att somna på flyget

På flyget kan det ibland vara skönt att få blunda och somna. Beroende på hur långt man flyger kan det vara allt från en kort tupplur till en hel natts sömn. Men det är inte alla som finner det så enkelt att faktiskt somna på flyget. Här kommer därför några användbara tips.

Ta på bekväma kläder

På flyget kan man ju inte klä sig som när man lägger sig i sängen. För att somna lättare är det därför smart att redan komma till flygplatsen i mjuka och bekväma kläder. Gärna i lager utifall att det skulle bli kallt ombord. Skaffa gärna ett par kompressionsstrumpor också då de hjälper till att motverka svullnad och värk i fötterna. De är rekommenderade för alla som flyger långt, även om du inte har några tidigare problem med fötter eller ben.

Stänga ute ljuset med ett sovmask

Ljuset är viktigt för hur vår kropp reglerar vår sömn. Alla har vi säker känt hur vi snabbare blir trött under vintern och är uppe längre under sommaren. Och den gemensamma nämnaren är solen. Genom att blockera allt ljus med en skön sovmask kan man hjälpa kroppen på traven att tro att det är senare än det kanske är.

Blockera ljudet runtomkring

Tillsammans med ljuset är ljudnivån en viktig faktor för att kunna somna. Även om det inte är mycket ståhej ombord kan ljudet från själva planet vara tillräckligt för att göra det svårt för många att somna. Det finns bra hörselskydd som är speciellt designade för att användas medan man sover och verkligen kan göra stor skillnad.

Stöd för nacken

Att somna sittande leder ofta till en rejält öm nacke då musklerna inte riktigt jobbar så hårt för att hålla den upprätt medan vi sover. Detta är något man enkelt kan fixa med en bra nackkudde. Med många olika varianter att välja mellan bör de flesta kunna hitta en som passar bra.

Skippa alkoholen

De flesta har nog hört att ett glas vin, en drink eller liknande kan hjälpa en att somna. Men det försämrar också sömnkvaliteten. Detta är därför något man endast bör använda som en sista utväg. Alkohol torkar dessutom ut kroppen, och luften ombord planet kan mycket väl vara torr som det är. Tillsammans ökar du därför risken för bieffekter som huvudvärk och annat du nog helst vill undvika.

Se om du kan boka en fönsterplats

Om du sitter längst in på din rad är det ingen som kommer behöva gå förbi dig för att gå på toaletten eller kliva upp och sträcka på benen. Fönsterplatsen är därmed optimal för den som planerar att sova på planet. Det kan så klart fungera med andra platser också. Men du löper lite större risk att bli störd när dina grannar ska ta sig upp och ned i sina sitsar.