Kroatien

Allt fler väljer att resa till Kroatien på sin semester och det är inte så svårt att förstå varför. Naturen är hänförande med skarpa kontraster mellan höga karga berg, grönskande skogar inåt landet och kristallklara vatten. Kroatien räknas som ett av Europas bäst bevarade ekologiska områden.

Barnvänligt

Vattnet i Kroatien anses vara ett av de renaste i Europa. Men det finns bara några få anlagda sandstränder så solbadar gör man på naturliga klippor eller klapperstensstränder. Det finns ofta badstegar som man kan använda att för att ta sig ned i vattnet.

Befolkningen är mycket vänliga och barnkära så det är en fröjd att semestra med familjen i Kroatien. Hotellen har ofta aktiviteter för barnen och det är inte ovanligt med dans för barnen utomhus, tidigt på kvällarna. Här får barnen ta utrymme och föräldrarna får möjlighet att koppla av.

I skymningen, precis mellan mörker och ljus, kan man få en skymt av fladdermöss som jagar efter insekter bland trädkronorna. Det är en säregen syn att se fladdermössen flyga i månskenet. Osökt vandrar tanken direkt till Transsylvanien, som faktiskt ligger relativt nära Kroatien.

Split

Här hittar man bland annat Kejsaren  Diokletianus storslagna  palats där fortfarande människor träffas och dricker café eller shoppar i någon av de butiker som är belägna under palatsets valv. Alldeles invid palatset ligger en hamnpromenad där människor bland annat brukar samlas på kvällen för att samtala över ett glas vin.

Maten håller i överlag god kvalitet och det finns goda inhemska viner att välja på. Stränderna som ligger på Marjan- halvön och Bacvie är populära badplatser för många turister.