Reseplanering

ResorNär man ska ut och resa så finns en del att innan tänka på och planera. Här tänkte vi ge lite tips på saker som kan vara bra att ha koll på innan man reser, oavsett om det är en semesterresa med familjen eller en affärsresa.

Planering och administration

Planeringen av en resa är den troligtvis viktigaste delen förutom själva genomförandet. Beroende på typ av resa så krävs det olika förberedelser, vi tar upp några exempel.

  • Backpackerresa – När man tänker backpacker så är det ofta spontanitet som dyker upp som första tanke. Men ska man göra en längre backpackerresa så krävs en hel del planering. Alltifrån hur man packar väskan till små tips och tricks under resan. Men för det första så måste man planera sina resmål, hur länge man kan vara borta, boendestandard och inköp, utifrån den budget man har att röra sig med. För det andra så behöver man undersöka boenden på de olika platserna man ämnar besökaKanske har man bestämt att man tar det lite undan för undan vart man väljer att åka, men det är ändå en fördel att på förhand kolla upp eventuella boenden för att inte stå med skägget i brevlådan. Detsamma gäller med saker att göra på de olika platserna. Har man inte läst på ordentligt innan man kommer en plats så blir det lätt så att man bara irrar runt och egentligen inte får mer gjort än långa promenader. Det tredje är att man måste ha koll på är givetvis logistiken i form av transport. När, var och hur går tåg, bussar och flygplan.
  • Affärsresa – Många företag har anställda som på regelbunden basis åker iväg på vad som kallas för affärsresor. Utifrån sina behov kan man sedan planera sin resa. Är man ett mindre företag som inte reser så mycket så är det kanske smidigast att ordna med hela reseplaneringen själv. Är man däremot ett företag som reser frekvent och dessutom har många resenärer så kan det vara fördelaktigt att anlita en affärsresebyrå. En affärsresebyrå kan sköta all den administration som det annars kräver att boka alla resor själva, och du kan säkert tänka dig vilket tidskrävande arbete det skulle vara att boka flyg, boende och annan transport för ett företag där hundratals av de anställda reser dagligen. Vill du ha mer information om detta, gå då in och läs mer om affärsresebyrå på www.affärsresa.nu.
  • Familjeresa – Det man framförallt ska tänka på när det skall åkas på familjeresa är hur man ordnar det så bra som möjligt för barnen. Är barnen små så finns det en rad punkter att gå igenom. Det första är förstås att välja ett resmål som passar sig för barn – ett alltför hett klimat är i regel inte att föredra med små barn. Man måste även se över förberedande saker så som att skaffa pass, eventuellt visum och ta reda på om något slags vaccin behövs.Förutom detta så är det bra att kolla upp så att det finns aktiviteter för barnen att sysselsätta sig med, dels för deras skull och dels för att mamma och pappa kanske också kan få en liten stunds semester. Var försiktig med solen, smörj in barnen ordentligt och låt dem inte vistas alltför länge i solen under de hetaste timmarna på dagen. Se även till att ha med ett välfyllt reseapotek.