Undvik jetlag vid långa flygresor

Jetlag är nog ett av de sämsta sätten att påbörja en spännande resa men fortfarande något som drabbar många resenärer. Det kan vara svårt att garanterat undvika det vid varje tillfälle, men det är värt att göra så mycket man bara kan för att öka chansen att man slipper det eller åtminstone förmildra biverkningarna.

Planera väl

Förebyggandet börjar redan på hemmaplan och när det är dags att planera resan. Här finns det två olika fall att ta i åtanke: resa västerut eller österut. Reser man västerut är det bäst att välja ett flyg som landar på kvällen. Då kan man helt enkelt ta in på hotellet efter man landat och få en god natts sömn. Österut är lite mer problematiskt, men det bästa sättet är att boka ett plan som landar på morgonen och försöka sova ombord på planet.

Börja resan rätt

Många flyg utomlands utgår från Stockholm och det gäller ju att vara på flygplatsen i god tid för att hinna med. Om planet går tidigt är det en god idé att också lägga sig tidigt natten innan och vakna upp med god marginal. Bor man inte i Stockholm kan det vara smart att resa dit dagen innan och övernatta där så man inte behöver bila genom natten för att kunna vara på plats i rätt tid. Att vara utvilad redan när man stiger ombord kan göra det lättare att byta tidszon.

Rätt val ombord

Väl ombord på flyget är det smart att undvika allt som på ett eller annat sätt påverkar sömnen. De två bovarna man helst bör undvika här är alkohol och koffeinhaltiga drycker. Välj istället vatten för att inte torka ut i den torra flygplansluften. Se också till att sträcka på benen regelbundet under långa flygturer. Att håll igång blodcirkulationen är väldigt bra för kroppen och underlättar omställningen.